Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Zona najveće potrošnje

Zona najveće potrošnje

Srce je, kao što je opće poznato, najvažniji mišić u tijelu. Mišić koji od rođenja pa do smrti radi neprekidno. Rad srca i njegova frekvencija otkucaja mijenjaju se ovisno o naporima u koje stavljamo svoje tijelo. Poznavanje rada srca, itekako nam je bitno kod planiranja tjelesnih aktivnosti odnosno treninga. Za potrebe treninga, bitno nam je znati odrediti minimalnu (frekvenciju rada srca u mirovanju) i maksimalnu frekvenciju rada srca.  Ako nam pri ruci nije pulsmetar ili neki od satova koji mjere broj otkucaja,  možemo ga izmjeriti sami. Mjerimo ga  pritiskom dlana na prsa u području srca ili pritiskom dvaju prsta na vratnu arteriju ili radijalnu arteriju na ručnom zglobu (zapešće).

Ovim podacima u nastavku malo smo se zabavljali na treninzima, radi se o zoni najveće potrošnje energije ali iz masnih rezervi.

Frekvenciju rada srca u mirovanju određujemo tako da odmah po buđenju ujutro, izbrojimo broj otkucaja u minuti. Frekvenciju rada srca u mirovanju potrebno je mjeriti svako jutro u danu kada planiramo odraditi trening zbog možebitnih oscilacija.

Maksimalnu frekvenciju rada srca (HR – heart rate) najlakše možemo izračunati formulom 220. Naime od broja 220 oduzmemo broj svojih godina i tako dobijemo maksimalnu frekvenciju. Na primjer, MR osobe od 40 godina bio bi 180, a to smo dobili iz izračuna  220-40=180.

Dakle, zlatna brojka najveće potrošnje je 85% od maksimalnog pulsa.

Držati razinu pulsa na toj visini, određeni period vremena (bar 30 minuta) je poprilično teško, neutreniranim osobama skoro pa nemoguće. U početku, bitno je da pokušate puls držati iznad 55%, te kako vam stanje kondicije (utreniranosti) raste, intenzitet također treba dizati na 75% – 85%.

Zadatak:

Treninge koje Vam preporučujem i šaljem unutar ovog Vašeg „putovanja“  su ‘zonski’ treninzi (ja ih tako zovem, najčešće ćete čuti naziv metabolički), to znači da su kreirani tako da ste tih 30-tak minuta u zoni (znači na 75% – 85%). Ako ste unutar prvog mjeseca treninga, probajte držati puls između 65% – 75%. Bilo bi dobro da si bar jednom do dvaput tijekom treninga i odmah po završetku izmjerite puls i napravite self check, tj. provjerite da li trebate možda malo pojačati ili smanjiti intenzitet.

Zanimljivost:

Kako ćete vremenom ulaziti u foru trenirajući, ono što na „očigledan“ način to dokazuje jest brzina padanja pulsa nakon pojačanog intenziteta treninga. Naime. Što ste  boljoj formi, to će Vam se puls brže spuštati s maksimalne na minimalnu.

Share