Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Voda kao izvor života

Voda kao izvor života

Prije nego nastavite čitati, molim Vas da se ustanete i popijete čašu vode.

Kad to učinite, napunite je ponovo i stavite pored sebe da pijuckate dok čitate. Nemojte počinjati čitati dalje dok to ne obavite.

Eto, hvala. Je l’ to bilo teško..?  ☺

Kada nešto ne ide kako bi trebalo, prvi problem je uvijek nedostatak vode. Ona je baza prehrambene piramide u danu.

Čovjek može preživjeti i do 40 dana bez hrane, no bez vode umire nakon jednog tjedna!

70% našeg tijela i 92% krvi čini voda.

Svaki dan, preko mokraće, znojenja, isparavanja i svaku noć, regeneracijom odnosno pretvorbom stanica, eliminiramo 1,5 – 2 litre vode. Zbog svega toga, ujutro po buđenju, tijelo je dehidrirano. Probajte si zamisliti početak dana, uz kavu do dvije na tašte, koja presuši i ono malo vlage što je preostalo organizmu.

Bez rehidriranja tijela kroz cijeli dan, počevši od ranog jutra, tjelesne tekućine se zgusnu, pune su toksina, otpadnih tvari i masti, a to umara bubrege koji tada filtriraju pretjerano koncentriranu tekućinu.

Osim toga, a posebno kod redukcije tjelesne težine, sav ‘posao’ gubitka kilograma koji se trudite provesti, postaje uzaludan zbog nemogućnosti odvodnje otopljenih masti.

Zamislite sustav vena, arterija, kapilara i limfnih čvorova kao vodenu mrežu rijeka. Vodena struja prolazi, voda čisti spremišta uz rubove riječnog korita. Dovoljna količina vode održava rijeku čistom i bistrom poput planinskih potoka. S dotokom uvijek nove vode koja dolazi iz izvora. Sasvim drugačije od zaraslih i zapuštenih korita vode stajačice.

Bez dovoljno vode neće biti detoksikacije, čišćenja crijeva, smanjenja ili povećanja tjelesne težine, smanjenja razine kolesterola, poboljšane asimilacije mikronutrijenata!

U prosjeku, treba piti 1 litru vode na 25 kg mase.

Ako se bavite nekim fizički intenzivnijim radom/hobijem/sportom, bitno je piti još i više zbog povećane potrošnje vode.

1.  Zadatak

Odmah po buđenju te prije doručka, ručka i večere, popijte veliku čašu mlake vode u koju možete ubaciti par kapi limuna (napominjem PAR kapi, ne cijeli limun, ne pola limuna) ili žličicu jabučnog octa. Ovaj dodatak povoljno utječe na metabolizam. 

Uz to, ubacujemo 3-4 čaša vode kroz dan (ili 2 bočice od 0,5 litre) koje uvijek imajte uz sebe , na stolu, u autu, dok radite…

Bitno je da NE pijete vodu za vrijeme obroka niti neposredno nakon obroka. Imajte bar jedan sat odmaka od obroka. Zašto? Zbog informacije sitosti.

Mozak i želudac nisu usklađeni.

Informacija sitosti dolazi u mozak tek 15-20 min nakon jela, a ne odmah. 

Iz tog razloga, ljudi često nastave jesti i prejedaju se prije nego dobiju povratnu informaciju od mozga da je dovoljno. Zato je izuzetno bitno popiti veliku čašu vode prije obroka (10-15 minuta). S tom, čašom prije obroka, doslovno se popuni prostor te eliminira mogućnost da smo žedni umjesto gladni. To je prvi korak ka količinskom smanjivanju obroka. 

Nadalje, želudac samo informira da nešto nedostaje, a ne kaže točno što. U tom slučaju, mi po toj informaciji možda imamo osjećaj gladi, a u biti možemo biti samo žedni ili nam nedostaje neki element (neki vitamin, mineral, element u tragovima…).

Hidrirati tijelo treba unaprijed, kada osjetimo žeđ – već smo dehidrirali.

Tijelo dobiva vodu i kroz ostale napitke i hranu. Ali, u dnevni unos vode ne računa se bilo koja vrsta tekućine. U to apsolutno NE spadaju sokovi, kava, mlijeko, alkoholna pića, juhe…

Tijelo moramo prati. Kako izvana, tako i iznutra.  Teško da ćemo otići pod tuš i otuširati se Coca –Colom zar ne? (osim možda s njima na ovoj plaži ;).

Eto, naučili smo i/ili ponovili mnogo toga o vodi. Dovoljna količina vode neizostavan će biti faktor na ovom Vašem putovanju no i kasnije. Stoga, neka bočica vode uvijek bude uz Vas. Sjetite se da kada osjetite žeđ, da Vam je tijelo već dehidrirano. Nemojte ga dovoditi u to stanje.

Hidrirajte se redovito! 

Share