Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Zamke, trikovi i navike

 Zamke, trikovi i navike (repetitio)

Zamke, trikovi i navike (repetitio)

Na trenutak ću se zaustaviti danas s obradom nove teme, jer postoji potreba za naglaskom na par sitnica koje smo već obradili.

Hajdemo ponoviti sve bitno redom: 

 • Da biste mršavjeli, trebate početi jesti dovoljno ispravnih stvari. Ponavljamo, dovoljno! Ne previše, ali svakako ne premalo. Što se tiče ispravnih obroka osvrnuti ćemo se ponovno na važnost proteina i kako njihov nedostatak utječe na proces mršavljenja. Također ćemo ponoviti sve „postulate“ uspješne redukcije viška kilograma, no i sve ono bitno za zdrave stečene prehrambene navike.
 • Dok ne podignete količinu proteina na minimalno 1 – 1,5 grama po kg tjelesne težine, nećete dovoljno uspješno gubiti višak kilograma!!!
 • Protein smo posebno izdvojili, što ću i sada učiniti te još jednom istaknuti njegovu važnost za zdravlje te u gubitku masnih naslaga, svejedno želite li skinuti 2 cm sala viška ili 30 kg! On je ‘peć za izgaranje masti’ i bez održavanja visokog postotka proteina tj. mišića, salo neće odlaziti. Dapače, dogodit će se proces katabolizma i tijelo će jesti vlastite mišiće kao osnovni izvora proteina koji mu je potreban za odvijanje raznih tjelesnih procesa, što ne samo da će zaustaviti gubitak kilogramai razgradnje masti dugoročno, već će kroz određeni period vremena dovesti do raznih problema i hormonalnih poremećaja.
 • Kombinacija dovoljnog unosa proteina i vježbanja je alfa i omega pokretanja te ‘lokomotive’ boost-anja masti. Osim povećane potrošnje kalorija putem treninga, na ovaj način podiže se i bazalni metabolizam, tj. povećana potrošnja u mirovanju. Balans tog tandema je izuzetno bitan, jer ako se podiže razina treninga koja nije praćena povećanim unosom proteina, činimo sami sebi ‘medvjeđu uslugu’, zbog svega gore navedenog te se vrtimo u krug koji će u konačnici dovesti do jo-jo efekta.
 • Doručak je prvi i najvažniji pravilno balansirani obrok u danu! On je prvi i osnovni uvjet kontrole prehrane kroz dan jer, između ostalog, diktira lučenje inzulina, koji pak diktira Vama ako ne radite ovo kako treba. Također, najbolji efekt zbog bioritma tjelesnih procesa ima unos proteina ujutro, te ako ne unesete tu količinu tada, teško je nadoknaditi dovoljan unos proteina kroz dan.

 

 • Poigrajte se ponovo sa svojom matematikom i izračunajte koliko minimalno treba jesti proteina u danu da se ne događa katabolizam mišića! Minimalno je riječ s kojom se ne pregovara! I shvatite me ozbiljno jer vidim da većina nikako da izbaci ‘dijeta = gladovanje, uskraćivanje nutrijenata’ kao način prehrane.
 • Prestanite jesti obroke „dijetalnih“ veličina i sadržaja, jedite nutritivno jake obroke i jedite puno proteina.
 • Kako bi spriječili pohranjivanje rezervi u salo, tj. isključili funkcioniranje organizma po principu ‘efekta pustinje’, ne smijete preskakati obroke. Zbog toga jedite minimalno 4-5 obroka dnevno.  Pripazite da je u svima zastupljeno „sveto trojstvo“
 • Ponovimo u trojstvo spada živa namirnica, protein i mast.
 • Voće i povrće smo usporedili s trigerom (iskrom) na upaljaču jer su oni preduvjet da se u tijelu ikakvi procesi uopće odvijaju. Nema iskre – nema vatre! U taj odjeljak spada i salata, koja uz funkciju trigera ima i ulogu kontrolora gladi i veličine obroka, ako i samo ako se uzima prije jela.
 • Zapamtite, otprilike je 1 litra vode potrebna na svakih 25 kg tjelesne težine. Znači minimalno 2-2,5 litre dnevno! Dakle, vodu nastaviti piti ujutro, prije i između obroka, ne nakon i za vrijeme.

Još bi jednom samo naglasila da, ako sve radite kako treba, a možde vaši rezultati, za sada, nisu nešto dramatični, to je u redu! Organizam prvo rješava ono što je vitalno i za zdravlje bitno, a tek potom ono što je nama na oko lijepo! Nikad ne znate u kakvom stanju vam je bilo tijelo iznutra i ako se ništa veliko ne događa na van – super! Budite zahvalni, možda ste neke opasne stvari i posljedice spriječili u zadnji čas! Opustite se, kad-tad, ako sve radite ispravno, krenut će i ovaj vanjski faktor! ☺

Share
Zona