Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Zona

Zona

Biti u Zoni –  flow stanje – znači da nema osjećaja napora ili napetosti, već samo postoji osjećaj lakoće djelovanja. U dubljim stanjima može biti prisutan i osjećaj jednosti sa svime oko sebe. S akcijom koju obavljamo, alatima koje koristimo i osobama koje su prisutne. Kod sportaša se npr. javlja doživljaj potpune kontrole pokreta i rezultat toga je savršena izvedba. U tom trenutku, naše fizičke i mentalne sposobnosti su na vrhuncu.  

„Biti u Zoni“ je čest pojam. Koristi se za opis i nekih drugih stanja. Mi smo se već upoznali s njim kroz moje Zonske treninge ili dobro Vam znane „metaboličke“, kao i kroz pojam “homeostaze” koji smo već objasnili. U tom slučaju, to stanje podrazumijeva potpuni spoj lokomotornog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, s ciljem maksimizacije potrošnje energije i prirodne tonizacije. Tijelo se jednostavno dovede u stanje koje je praćeno hormonima sreće. Dovoljno je opskrbljeno kisikom kako bi mišićne stanice ostvarile najbolje izgaranje. Iz toga se razloga, nakon takvih treninga najčešće osjećamo kao ‘drogirani’.

Također, pojam Zone se našao i u načinu prehrane. Da razjasnimo, to nije dijeta. Ovdje se radi o cjelokupnom načinu prehrane. Zona nije još jedna u nizu dijeta koja traje 4 tjedna. Dovoljno da smršavite nekoliko kilograma i to je to. Kada uđete u Zonu, mijenjate način života. Ne samo da ćete mršavjeti i nećete vratiti izgubljene kilograme, već ćete si i poboljšati zdravlje. Prehrana u Zoni je osmišljena tako da regulira unos ugljikohidrata, proteina i masnoća.

Zonska prehrana se temelji na održavanju razine inzulina uravnoteženom prehranom, tako da 40% ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30% od proteina i 30% od masti. U biti slično je savjetima koje smo obrađivali ovih par mjeseci: sve morate jesti umjereno, jedite mnogo voća i povrća, a u svakom obroku trebate imati i nešto proteina. Ovakav način prehrane predstavlja osnovu dugoročne strategije hormonalne ravnoteže. Ako možete ostvariti ovu hormonalnu ravnotežu, na dobrom ste putu prema Zoni.

Prehrana u zoni se temelji na vezi između hormona inzulina i supstanci nazvanih eikosanoidi (omega 6 i omega 3 masne kiseline). Kontrolirajući ravnotežu između inzulina i eikosanoida prehranom u Zoni smanjit će se masne naslage (gubitak težine), pojačati protok krvi, povećati fizičku i psihičku izdržljivost, te smanjiti mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa. Ulaskom u Zonu poboljšat će se mentalne sposobnosti, zbog stabilne razine šećera u krvi i fizičke sposobnosti jer će se povećati prijenos kisika u mišiće. A jedna od najbitnijih stavki Zone je da se između obroka ne osjeća glad zbog visokog postotka proteina u prehrani i obaveznih međuobroka.  

Prehrana u Zoni je tako napravljena da regulira unos ugljikohidrata, proteina i masnoća.

Eto, ukratko o zoni. Ovaj pojam prvi je razvio dr. Barry Sears, biokemičar, tako da tko se želi detaljnije pozabaviti ovime, mnogo je dostupnih članaka i literature na ovu temu.

Share