Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Večera

Večera

Večera bi trebala biti „bezgrešna“- što to znači?

U ovome tekstu pozabavit ćemo se malo onime što je potrebno konzumirati, a što izbaciti za večeru. Za početak jedan savjet, pravilo, a može i zapovijed; „nemojte preskakati večeru“! 

Ono što je bitno kada govorimo o večeri jest da se treba jesti dovoljno rano prije odlaska na spavanje. Nipošto je nemojte preskakati. Preporuka jest da bi zadnji obrok trebao biti oko 21 sat navečer, ali to je dosta individualno i relativno. Bitnije je pripaziti da se posljednji obrok u danu konzumira do 3 sata prije spavanja. Naravno, pravovremena probava hrane prije spavanja ne ovisi samo o satu kada je konzumirana, nego i što smo, odnosno koje smo namirnice konzumirali.

Kada govorimo o tome što konzumirati važno je to da bi se večera trebala temeljiti isključivo na nutrijentima. Bez praznih kalorija, bez prerađene hrane i šećera. Potrebno je ograničiti unosa masnoća, soli i svega što je teško za obradu. 

Baza večere treba biti povrće, sirovo povrće te proteini koji su obrađeni na ‘zdravi’ način – znači bez prženja.

Ako gledamo kroz dan, što smo bliže kraju dana, to se omjer unosa ugljikohidrata i proteina okreće u korist proteina. Zdrave masnoće obavezno treba unositi, no oprezno s količinama. Što se pak ugljikohidrata tiče, kako se bliži kraj dana, trebaju se ograničavati. Što zbog načina procesuiranja hrane kroz dnevni bioritam što zbog hormonalne funkcije dok spavamo. Također, od ugljikohidrata za večeru se treba unositi isključivo povrće niskog GI. Dakle izbjegavati one visokog GI-a kao što su krumpir, batat, te sve oblike i hrane od žitarica (kruh, tjestenina, riža, zob…).

Potrebno je u potpunosti izbaciti prerađenu hranu, a sol svesti na minimum! Dakle sve ono što nije izraslo iz zemlje, palo sa stabla, plivalo, trčalo ili letjelo treba reducirati. S druge strane, sve što pada sa stabla (voće), što trči i hoda (crveno meso) možemo ograničeno jesti, a ono što raste iznad zemlje (posebno zeleno i lisnato povrće) te ono što pliva i leti (riba i bijelo meso) treba pojačati.

Još jedna jako bitna stvar: potrebno je izbaciti sve izvore šećera! Ako ste na programu gubitka kilograma, ovo podcrtavamo: nema slatkoga za večeru! To je toliko bitno, da se čak i zdravi izvori takvih ugljikohidrata trebaju ograničiti. Najbolje ih je, što se večere tiče, izbaciti u potpunosti! Dakle, kruh, tjestenina, riža, žitarice, zobene pahuljice, brašno… ponavljam, čak i da su cjelovite, ‘zdrave’ namirnice ovog tipa, u večeri se ne trebaju konzumirati. Sve su to namirnice visokog (osim zobi – srednjeg) glikemijskog indeksa.

Kako se ne bi bavili samo hranom, osvrnimo se i na zabranjeno nam piće. Dakle, reducirajte alkohol u potpunosti. Na žalost, u periodu kada želite svoje rezultate dignuti na višu, ozbiljniju razinu, količine ovog izuzetno nam dragog, al’ u najmanju ruku kaloričnog spoja, morat ćete svesti na apsolutni minimum ili ga u potpunosti reducirati (barem što se večere tiče)

Što se tiče ulja, tj. masnoća potrebno ih je unositi no treba ih ograničiti isključivo na zdrave izvore kao što su: sjemenke, orašide, maslinovo ulje, konopljino, bučino.

Sama obrada hrane treba se bazirati na kratkom kuhanju (na pari naravno najbolje), woku, na lešo te roštilju. Nikako nemojte pržiti!

Kada govorimo o mliječnim proizvodima dozvoljeni su, ali u obliku: svježi sir, mozzarella, kefir. Masne tvrde sireve ne konzumirati za večeru.

Da vas osvijestimo za kraj: ovakva prehrana i u ovakvim oblicima kao što smo naveli, trebala bi biti kroz cijeli dan, a ne samo za večeru. 

Share