Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Bitno o organizaciji i međuobrocima

Bitno o organizaciji i međuobrocima

Feedback iliti povratna informacija je odlična stvar, ovaj program je interaktivan i to je jedini sigurni i zajednički put do uspjeha! Zato je jako bitan. Molim Vas da se ne suzdržavate od pitanja, dijeljenja informacija, nejasnoća, problema, svega! Zato smo otvorili našu privatnu grupu #sweatthatPREMIUM. Komunicirajte, postavljajte pitanja. Družite se ljudi, u jatu je toplije! (to je objašnjenje mog prijatelja na pitanje : Zašto ribe plivaju u jatu? :))

Kroz dosadašnje iskustvo saznala sam da vam neke stvari još „škripe“. Tu uključuje ideje za međuobrok. Npr.  još uvijek nemate pojma što da jedete za međuobrok. Jedete uvijek iste 2-3 zdrave stvari, tu i tamo, ali uglavnom ‘nemate vremena’ pa pojedete opet neko „sranje“ .  Zašto mislite da trebate imati 84 različite ideje za međuobrok odmah u startu? Ni ja ne jedem više od 5 različitih međuobroka. Većinom samo mijenjam kombinacije, baza je generalno ista.

Budimo realni, zauzeti smo. Svi. Jurcamo po cijeli dan i  uglavnom je scenarij da preskočimo međuobroke (to je opasno ljudi, to je povratak na početak), ili pojedemo nešto usput jer smo već ionako predugo čekali (opet, povratak na početak). S treće pak strane, ako pojedemo nešto zdravo, to je tako rijetko jer nismo imali vremena pripremiti.

Ne treba uvijek biti idealan prehrambeni dan, ali mora ih biti u većini. Što više ciljeva želite doseći, to dosljedniji trebate biti. Poanta stvaranja zdravih navika je u mijenjanju ‘nezdravih’! Zvuči jednostavno, ali nije lako. Nikada nije lako mijenjati navike. U sportu npr., kad učite prvi put neki pokret, istraživanja kažu da je dovoljno ponoviti ga ispravno 7 puta i tada prelazi u nesvjesno učenje odnosno naviku. Ali, kada neki pokret naučimo krivo, potrebno je 7000 puta ponoviti ispravno prije nego ga ispravimo! Isto je sa svim navikama. I zato moram napraviti mali osvrt na ovo jer imam glavobolju od ‘nemati vremena’. Ovdje nije pitanje vremena, već mijenjanja navika. Ponavljam. Nije lako mijenjati navike, ali je konceptualno jednostavno. Kad se poslože prioriteti u glavi, onda postaje smiješno lako. Za sve nas, u svemu.

Primjer 1:  Imam cilj skinuti 15 kg do ljeta, i krenem na neki super program. I sve je ok, zaista pratim i pridržavam se svega prva 2 mjeseca, ali zaista mi je gužvovit period, na sto strana sam u životu. Pa se pridržavam svega koliko stižem. Čitajte između redaka:  kroz 2 tjedna sam na svom starom kolosjeku

Primjer 2: Ovo ljeto želim six pack! Konačno, želim da se vide ti trbušnjaci nakon svih ovih godina treninga i vrijeme je. I vježbam dovoljno i previše i prave treninge za to, ali „samo mi ne dirajte hranu! Zato i treniram. I trenirati ću svaki dan, ali nemojte da se nečeg moram odricati!“ Ljudi, to tako ne ide… Definicija ludila glasi: „svaki dan raditi jedne te iste stvari, a očekivati drugačiji ishod“.

Ne može se ništa postići sa stavom ‘nemam vremena’ ili ‘ne stižem’. Nije poanta u vremenu, poanta je u promjeni navika.  U tome kako radimo stvari u danu, koliko su nam koje bitne i koliko im dajemo prostora, samo to.

„NIJE POANTA IMATI VREMENA VEĆ STVORITI GA“

Ako Vas ometaju loši obroci i međuobroci dok ste vani, na poslu, u jurnjavi po gradu i slično, pa ne stižete, pripremite se za to! Ako vam je nešto bitno i imate cilj, trebate napraviti prostora. Je li  Vam se to već dogodilo? Je li se to dogodilo više od 10, 20, 50, 100, 200 puta u životu? Ako je, onda Vas zapravo nije iznenadilo. Stvar je samo loše pripreme. Ponavljam, bitno je koji su vam trenutni proiriteti! Ako ste u drugom filmu, super, onda ležerno provodite program. Kad postane bitno, uključite se punom parom! Završavajte stvari bez grča, pisali smo o hormonima. Nemojte dozvoliti lučenje krivih stresnih hormona i ponovo napraviti korake unazad. Samo hrabro! Svaka odluka je dobra dok je Vaša. Ali molim vas, nemojte ići dalje sa mišlju da je neko drugi ili svijet kriv jer nemate vremena. Vrijeme je svima isto, stvar je prioriteta i organizacije.

Međuobroci, a njima smo počeli zar ne?

Dakle, što smo naučili. Međuobroci trebaju biti voćni i/ili povrtni i proteinski uz dodatak zdravih masti. Trebate unijeti jaaaaako puno proteina u danu kako bi tijelo zadržavalo mišiće, a puštalo salo, a pola tih proteina unosite kroz sitne obroke – međuobroke. 

Pomoći ćemo Vam sa par prijedloga i kombinacija međuobroka:

  • Na bazi 3 žlice svježeg sira – u raznim kombinacijama (sjemenke, voće, povrće kakao, med…)
  • Na bazi grčkog jogurta ili kefira pa opet u raznim kombinacijama (sjemenke, voće, orašidi…)
  • Razni biljni visokoproteinski namazi: humus (od slanutka), od leće, graha – na fetici nekog zrnatog kruha koji sadrži sjemenke (imate i proteinski kruh) u kombinaciji sa živom namirnicom
  • Manje salate od grahorica, dodati sjemenke…
  • Kuhano jaje + orašidi i svježe povrće
  • Bademi, orasi, lješnjaci (par komada) u kombinaciji sa voćem i/ili jogurtom, Mozzarella
  • Tuna u salamuri ili maslinovom ulju / ili kao salata od tune
  • Proteinske pločice – doooobro pročitati sastav iza, posebno šećere i masti provjeriti
  • Smoothie – blendano povrće i voće – više povrća jer voće sadrži više šećera + izvor proteina (jogurt/mlijeko)

I obavezno jesti svježe voće i povrće u međuobrocima!

Ovo je više nego dovoljno za godinu dana zdravih međuobroka naravno dodajte i svoju maštu.. Uz to, u našim JELOVNICIMA naći će se svakakvih ideja za međuobroke, pa Vas molim da obratite pozornost.

Nadalje, postoji jedna super stvar danas, zove se google 😉 pa lijepo upišite na hrvatskom ili engleskom npr. healthy protein snacks, i samo iz slika se možete educirati. Znam da ste zauzeti, ali jednom se malo pozabavite time. Pola sata do sat vremena i biti će vam meni međuobroka ispunjen do kraja života.

Bitno je da ste samostalni i proaktivni u ovome što usvajamo, ovo nije kraj vaših učenja. Više bih rekla zdravi temelj koji možete slobodno i samostalno nadopunjavati prema vašim željama i preferencijama. Nadopunjujte popis, pitajte i ubacivati ćemo vaše ideje.

Organizirajte se unaprijed sa obrocima – međuobrocima. Navečer, početkom tjedna, kako god je Vaš najbolji ritam, ali učinite to.

Sjetite se, kad ste zakazali u planiranju,  onda planirate da zakažete!

Share