Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Stanica i proteinski shake

Stanica i proteinski shake

Stanica je najmanja jedinica organizma. Sva živa bića građena su od mnogo pojedinačnih stanica. Njihov zadatak je apsorbirati i preraditi tvari, te ih otpustiti u promijenjenom obliku. Stanice su se specijalizirale kako bi u organizmu mogle ispunjavati različite zadatke. Mogu biti međusobno čvrsto povezane (npr. u organe), ali i slobodno plivati u nekoj tekućini (npr. krvne stanice). Oblik i veličina pojedinih stanica su zbog njihovih različitih zadataka i vrlo različite, ali njihova osnovna struktura je, osim kod crvenih krvnih zrnaca, uvijek ista. Također, zbog brojnih zadataka koje svaka stanica mora ispuniti, unutar nje vlada dobra organizacija.

Kad pričamo o sportu, treningu i vremenu konzumacije i najbolje apsorpcije određenih elemenata unutar stanice, postoji par teorija, naravno :). Stanica se na engleskom kaže ćelija (cell), što puno bolje objašnjava njeno funkcioniranje. Ovisno o procesima, ona se zatvara ili otvara u određenim uvjetima i periodima, omogućujući tako brži i bolji ulaz određenih spojeva, a tako i uspješniju obnovu i regeneraciju sebe, tj. tkiva i organa.

Unutar 30 (po nekim istraživanjima do 60) minuta nakon treninga, stanica se otvara i biva otvorena nekih pola sata. U tom periodu je puno prijemljivija za prijem obnove energetskih rezervi i građevnog materijala mišića (ugljikohidrata i proteina), jer se tada počinju odvijati katabolički procesi (razgradnja mišića). Ako u tom periodu konzumiramo jednostavne balansirane shakove, taj proces se puno ranije zamjenjuje anaboličkim (izgradnja mišića). Proces koji omogućava da se to toliko brzo odvija, pojednostavljeno govoreći, da izbjegne probavni sustav, je proces izoapsorpcije, odnosno direktna apsorpcija iz krvi. Zato je bitno o kakvim se proteinima i shakovima radi. Bitna je čistoća proizvodnje, omjeri nutrijenata u njemu i ostalo (cijena nam često ukazuje na „čistoću“).

U ovoj priči bitno je razumjeti nekoliko stvari:

Prvo, da se trebaju nadoknaditi energetski depoi, znači i jednostavni šećeri.

Drugo, da se ti shakeovi moraju raditi s vodom, jer u suprotnom (ako su npr. napravljeni s mlijekom, a to je laktoza, složeni spoj) ne dolazi do izoapsorpcije, već kreće u probavni tempo odrade.

Treće, od konzumacije shakea nakon treninga, se ne dobiva masa, već suho i kvalitetno mišićno tkivo, koje utječe na potrošnju općenito. I to još puno sati nakon treninga (po nekim istraživanjima i do 12). No, ono što je još bitnije jest to da se kroz par mjeseci počinje podizati i bazalni metabolizam. To je metabolizam u mirovanju, koji je najbitniji u procesu mršavljenja, nebitno o koliko masnog tkiva pričamo.

I četvrto, nemojte zaboraviti kako je stanica tada prijemljivija za ulaz svega! Znači i ne dobrih stvari poput bakterija i virusa! Zato se nakon treninga treba presvući u suho, a najbolje je odmah se istuširati.

A sad laički 😉

Nakon treninga trebate piti shake, napravljen s vodom. Kvalitetu odnosno čistoću proizvoda diktiraju cijene i to je tako. Za trajne životne navike, potrebno je naći ‘svoj’ proteinski shake. Ukratko, koristite što više prirodnih izvora u obliku praha. Znači izolati konoplje, soje, sirutke, pšenice. Izolati su čisti i jednostavni te se odmah upijaju u krv. Mogući dodaci shakeu: žličica meda, cimet, organski kakao, chia sjemenke, maca…uistinu, prepuštamo vašoj mašti na volju.

Što se tiče ostalih shakeova, uistinu je izbor na tržištu velik. Provjerite sami po ljekarnama i specijaliziranim dućanima te slobodno zatražite savjet. Ne zaboraviti koliko je hrana danas osiromašena i potrebno se zaista baviti samom nabavkom i kontrolom onoga što unosite, te nije loše neki određeni dio nadopuniti suplementacijom. Preporuka je ipak da sami naučite pravilno i zdravo konzumirati hranu.

Kao zaključak teme želim posebno naglasiti kako je ovo samo jedan od bitnih i učinkovitih načina ubrzavanja procesa mršavljenja i tonizacije. Najbitniji čimbenik i dalje je adekvatan unos proteina (i ostalih nutrijenata) kroz čitav dan!

Share