Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Vježbanje i bazalni metabolizam

Vježbanje i bazalni metabolizam

Jeste li znali da mišićno tkivo troši 3 puta više energije (kalorija) od masnog tkiva?

S obzirom da je tako, to znači da moramo jako paziti na održavanje mišićnog tonusa. Na tonus  pazimo vježbanjem i pravilnom prehranom.

Međutim,  energetska, odnosno kalorijska potrošnja nije povišena samo za vrijeme vježbanja. Ona ostaje povišena i određeno vrijeme nakon treninga, a koliko, to uvelike ovisi o samoj aktivnosti. Svaki oblik treninga ubrzava metabolizam, barem kratkoročno, ali metaboličkom treningu je to primarni zadatak. Možemo govoriti o povećanoj energetskoj potrošnji u razdoblju od 15 min pa do 48 sati nakon same tjelesne aktivnosti.  Da to pojednostavimo; kalorije je moguće trošiti i u mirovanju u razdoblju od 15 minuta pa do 48 sati nakon samog treninga odnosno tjelesne aktivnosti (EPOC).

Najbitnija informacija za dugoročne ciljeve jest da, redovito i ciljano vježbanje ubrzava bazalni metabolizam – onim u mirovanju, što rezultira konstantno povećanom potrošnjom. Pri tom mislimo na povećanu potrošnju i u fazi potpunog mirovanja.  To objašnjava, kako je moguće da netko jede više, a kilogrami „mu se ne primaju“.

Bazalni metabolizam može se ubrzati:

  • Povećanjem udjela proteina u prehrani
  • Povećanjem broja obroka (uz isti kalorijski unos)
  • Povećanjem mišićne mase (unos proteina)
  • Povećanjem broja treninga (posebno intervalnih i metaboličkih)
  • Intenziviranjem dnevne aktivnosti (više pješačenja, manje vožnje i sl.)

O bazalnom metabolizmu pročitajte više u našim drugim tekstovima, no danas ćemo se fokusirati na dio njegovog ubrzavanja vježbanjem.

U tu svrhu, prilažem kratku animaciju, kako biste malo osvijestili koliko je bitna raznovrsnost, intenzitet i ekstenzitet treninga, ali isto toliko i ustrajnost.

Navest ćemo Vam dva primjera optimalnih načini provođenja  treninga (za redukciju i tonus) u tjednu:

Primjer 1 (6 treninga tjedno + 1 dan odmora)

SweatThat treninzi, koji su postali prepoznatljivi, a na takav se način propagiraju i na ovom Vašem putovanju, te su na isti način koncipirani i dosadašnji programi. 4×4 sastoji se od 6 dana treninga i 1 dan odmora.  Izmjena se događa po principu:

  • 1.i 2. dan radi se metabolički trening
  • dan kardio trening
  • 4. i 5. dan metabolički trening
  • 6. dan kardio trening
  • 7. dan ODMOR!

Nikada nemojte zanemariti dan odmora. Mora biti MINIMALNO 1 dan odmora u tjednu!

Odmor je jednako bitan za Vaše tijelo kao i sam trening, stoga se nemojte zaletjeti u početku puni elana i adrenalina i preskakati odmor!

Primjer 2  (5 treninga tjedno + 2 dana odmora)

1., 3. i 5. dan (npr. pon-sri-pet)  metabolički trening, a između ubaciti još 2 kardio treninga.

Nećemo više komplicirati jer koju god varijantu da izaberete, bit će super, ako je u osnovi minimalno 5 dana u tjednu uključeno, a uključite li i 6.  –  još  bolje!  ☺

 

Share