Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

‘Zašto’?

17. dan / Vaš ‘Zašto’!

+ Čistka ormara i zdravi shopping

Kad ste zakazali u planiranju, onda planirate da zakažete!

Super mi je sjela ova rečenica! Bit će nam ona još dosta puta nit vodilja u ovom našem druženju. Danas ćemo je tek malo „okrznuti“.

Za početak, kako bi nešto postalo dio vaših prioriteta, morate imati izuzetno jak razlog.

Morate imati Vaš Zašto.

Na primjer;  ‘U ovome sam putovanju, ili ovo sam započeo/la jer želim smršavjeti.’

Ovaj legitiman, ali površan mentalni razlog, neće biti dovoljno jak da Vas zadrži na putu kada postane malo teže. Znači, ‘Želim smršavjeti  jer… ‘ i tu navedite sve ono što Vama oduzima dah na pomisao što će se to sve promijeniti, desiti ili ostvariti postizanjem tog cilja. Sve! Svaki, ali baš svaki vaš opipljivi cilj je bitan.

No, nemojte zaboraviti; I samo putovanje također je cilj sam za sebe, jer putovanjem mijenjamo i oblikujemo sebe na nevjerojatnim razinama. Sve nas to oblikuje kao osobe. Svaka mala pobjeda nas čini pobjednikom, a puno takvih osjećaja nas čine nepobjedivima i jačima za svaki novi životni izazov.

Sjećate se? DETALJI SU BITNI…  ☺

Zadatak 1

Napišite na komadić papira svoj „Zašto“ sa što je moguće više detalja, razloga, dubine, događaja, ciljeva, osjećaja. Stavite ga na vidljivo mjesto i upijajte ga.. Na doživljajnoj razini…svaki dan.

Zadatak 2

Dosad ste već dobili dovoljan broj informacija da možete kod sljedećeg shoppinga napraviti zdravu nabavku namirnica. Dakle, ovaj tjedan, pored ostalih stvari, lagano počinjemo s ‘čistkom’ kuhinjskih i ostalih ormara ili mjesta gdje skrivate hranu «od djece» ;). Odmah, u startu, molim vas, nemojte ovog trenutka pomisliti: ‘Ok, nema problema, potrošim ovo što imam, nećemo baciti (sjetite se – ‘kanta za smeće’ sindrom) pa ću onda drugi tjedan početi ‘zdravo’. Ne! Ništa nema snagu koliku je imate sami u trenutku inspiracije. Zato iskoristite to! Organizirajte si neko kraće vrijeme da bacite sve što vas ometa i odugovlači Vaš program i napredak! (možete spakirati i odnijeti sve u neki dom za djecu, radite dvostruko dobro) Dakle, ormare na pregled!

Za sada, koncentrirajte se na ono što smo naučili do ovog trenutka. Kada idete u shopping, znači fokusirajte se  na to da:

 • Nabavite, koristite i konzumirajte puuuuuno proteina u svim oblicima; ribu, meso, jaja, grahorice, biljne proteine, shakeove, proteinske pločice. Napunite hladnjak te si za međuobroke osigurajte puno kefira, grčkog jogurta, te svježeg sira. Ako ste vegetarijanac ili vegan, ovo je vaše najbitnije područje! Ono što ste izbacili morate zamijeniti nečim drugim!
 • Koristite samo neprerađene žitarice (zobene pahuljice npr.) za doručak pa razmišljajte o tome pri kupovini.
 • Nastojte potpuno izbaciti bijelo brašno, kruh, tjesteninu, rižu, šećer tj sve s čega je odstranjena ljuska i ostavljen samo škrob (nekvalitetan brzi šećer).
 • Puno voća, svježega i/ili ukiseljenoga povrća
 • Slatko za sada, dok vam se krv još nije do kraja izbalansirala, samo reducirati ali imajte ga što manje na dohvatu ruke! Nema Vam dostupno bude samo ono što ćete imati za desert. I to u manjim količinama. Zamijeniti mliječne čokolade s onima koje imaju veliki udio kakaa, „obične“ kekse s integralnima i sl.
 • Potpuno izbacite i nemojte se opskrbljivati novim količinama sokova! Svejedno radi li se o gaziranima ili ne! Kod ovoga sam jako rigorozna jer je po mnogim istraživanjima ovo jedno od najvećih zla moderne prehrane! Znači, fokusirajte se na čajeve ili cijeđeno voće (no, također oprezno s količinama i ove vrste sokova)
 • Potpuno izbacite nezdrave, obrađene grickalice! Znači, kupite samo orašaste plodove i sjemenke. Možete i suho voće. No, oprezno i s količinama ovoga u prehrani.
 • Izbacite sva obrađena biljna ulja! Kupite i i koristite maslinovo ulje i svinjsku mast. Naravno da postoji još zdravih ulja za konzumaciju kao što su kokosovo, laneno i sl.
 • Nabavite neki proteinski shake za poslije treninga (preporuka je protein konoplje)
 • Umjesto konzerviranog povrća i voća kupite zaleđeno. 
 • Lagano počnite izbacivati iz upotrebe obično mlijeko, te ga počnite mijenjati s puno zdravijim verzijama napitaka: sojino, zobeno, rižino, bademovo.
 • Lagano reducirajte instant jela (iz vrećica), paštete, parizere i ostale ‘nezdrave’ salame, masne sireve. Također izbjegavajte prerađene marmelade i med. Pokušajte nabaviti domaće.

Za sada, ovo je sasvim dovoljno.

Slobodno komentirajte, pitajte i nadopunite listu s nekim vašim idejama!

Share