Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Prazne kalorije

Prazne kalorije

Vjerujemo kako ste se nebrojeno puta našli u situaciji, te iz ovih ili onih razloga, brojali kalorije u svom dnevnom unosu hrane, ili ih barem provjerili  pokoji puta prilikom kupovine. Bez obzira na razlog iz kojeg ste to činili, bitno je da razumijete jedno;

NISU sve kalorije „iste“  i nemaju isti učinak na naše tijelo i na kvalitetu samog obroka koji konzumiramo. 

Ovdje ćemo se malo pozabaviti praznim kalorijama te njihovim značenjem, koje će Vam kasnije uvelike olakšati spoznaju što u stvari putem hrane unosite u sebe.

Prazne kalorije su namirnice koje nam daju energiju, jer su bogate ugljikohidratima i mastima, ali NE sadrže nikakve nutritivne vrijednosti, poput vitamina, minerala, antioksidansa, amino kiselina ili vlakana.

Zato, ukoliko ste profesionalni sportaš koji trenira nekoliko puta dnevno, konzumacija praznih kalorije neće imati toliku posljedica na višak kilograma zbog prevage potrošnje kalorija u odnosu na unos. Međutim, ako nemate par treninga dnevno, one mogu i biti će opaka zamka za vaše zdravlje, ali i izgled.

Jedno od kraljevskih pravila gubitka kilograma, rame uz rame sa svim velikim promjenama navika koje ste napravili do sada, je da se unos praznih kalorije svedete na minimum!

Ovako to ide…

Naravno da ćemo tu i tamo pojesti komad čokolade. Naravno da ćemo popiti koju pivu ili čašu vina svako toliko. No,  jako  je bitno koliko često to činimo i u kojim količinama.

Isto toliko je bitno osvijestiti da to radimo. To je bitno iz razloga da kada i činite te male ali slatke grijehe, da to činite opušteno! Zašto opušteno? Kako se ne bi aktivirali  hormoni stresa koji usporavaju probavu i blokiraju potrošnju općenito, već hormoni sreće koji to sve ubrzavaju ;).

Ako griješite, onda griješite s guštom! No, bitnije od svega jest to da su ti gušti mali gušti!! Red čokolade, ne cijela! Jedna piva, ne četiri! Jednom dnevno ili svaki drugi, treći dan, a ne 3 ili 5 puta na dan!

Ovo što smo do sada napisali odnosi se na način života, međutim, ukoliko ulazite u proces gubitka kilograma prazne kalorije jednostavno morate zaboraviti! Jako je bitno da ste svjesni tih brojki jer prazne kalorije sa stajališta nutritivne dobrobiti baš ničemu ne služe i ništa dobrog  njima ne unosimo. Dapače uglavnom nam čine štetu. Ono što nam privremeno pružaju jest ugoda i dobar osjećaj. No, kada svoje probleme, umjesto da se s njima suočimo i počnemo raditi na njima, krenemo ‘rješavati’ tako da loše raspoloženje podižemo s hranom (najčešće se radi baš o ovakvoj hrani ili piću), tada to postaje ozbiljan problem. A to nažalost nije rijetkost…

Na samom početku Vaše promjene, nećemo Vas previše gnjaviti s brojanjem kalorija, jer nam nije cilj da se koncentrirate na to, već da osvijestite što tim kalorijama unosite u sebe.  Samim time će se i kalorije izbalansirati same po sebi.

Namirnice koje sadrže prazne kalorije su:

  • slatkiši i druge namirnice koje sadrže šećer (čokolade, bomboni, industrijski keksi…)
  • rafinirane ‘bijele’ žitarice – bogate škrobom (bijeli kruh, tjestenina, riža, šećer…)
  • zasićene masnoće
  • fast food (hot dog, hamburgeri, pomfri…)
  • alkoholna pića (pivo, vino, žestoka pića)

Pržena hrana poput pomfrija, čipsa i ostalih brzih hrana, puna je masnoća i nema nikakvu drugu nutritivnu vrijednost. Na 100 gr može sadržavati čak 570 kalorija što predstavlja cca trećinu dnevnih kalorijskih potreba za žene i četvrtinu dnevnih potreba za muškarce. 30 grama odlazi na zasićene masnoće, a čak 8 grama odlazi na masti u trans obliku koje su izuzetno opasne za kardiovaskularni sustav i dovode do nastanka ateroskleroze.

Alkoholna pića sadrže prazne kalorije u pravom smislu te riječi, nazivaju se i antinutrijenti. Ne samo da kalorije iz alkohola nemaju gradivnu komponentu u organizmu, nego alkohol ometa apsorpciju, skladištenje i iskorištavanje  gradivnih materijala. ‘Bijeli alkoholi’ sadrže samo koncentraciju alkohola, čaša vodke 103 kalorije, čaša bijelog vina (120 mililitara) 87 kalorija, a jedna čaša piva u svojih 150 kalorija pored alkohola je puna i ugljikohidratima i ne sadrže nikakve druge nutritivne vrijednosti osim energetskih koje u većoj količini prave masne naslage. Ovo predstavlja proces stvaranja ‘pivskog stomaka’ jer se kalorije iz alkohola uglavnom talože na području struka. U prosjeku alkoholno piće ima oko sedam kalorija po gramu, što znači da tri ili četiri pića imaju jednaku kalorijsku vrijednost kao jedan obrok.

Sokovi i gazirani napici su puni šećera koji daju energiju

Jedna čaša gaziranog napitka sadrži čak 9 žličica šećera. Osim što stvaraju ovisnost kao kokain ili heroin, gazirana pića puna šećera uništavaju zdravlje, a nakon ispijanja osjećamo se umornije i pospanije.

Razni napici na bazi kave, kao i drugi kremasti napici sadrže veliku količinu šećera.

Ne daje toliko budno stanje i energiju kofein u njima, koliko to radi šećer. Jedna konzerva kave (instant napici, nesscaffe i sl.) ili energetskog napitka sadrži čak 190 kalorija.

Topla čokolada ima oko 450 kalorija, što je jednako jednoj porciji špageta bolognese, a čaša gaziranog pića 136 kalorija.

Prazne kalorije morate naučiti izbjegavati i naći im dostojnu zamjenu! Ne samo sada već za cijeli život. One ne postoje u prirodi, one su proizvedene od strane čovjeka i to ne s ciljem zdravlja.

Savjeti:

Pokušajte što manje pržiti, a što više kuhati hranu (kratko ili na pari) ili jesti sirovo. Pečeni krumpir može npr. zamijeniti pomfrit, kao i pečena umjesto pržene piletine.

Izbjegavajte gazirane napitke!

Ove navike se treba riješiti u potpunosti. Pored velike količine šećera, kinin u mnogim napicima može smanjiti broj trombocita u krvi i negativno utječe na jetru, čak može dovesti i do ciroze. Pričali smo već o cijeđenju limuna i općenito citrusa u vode, čajevi su odlični (bez šećera, naravno). Naravno, najbolja je čista voda.

Sve ‘bijele’ namirnice jednostavno zamijenite punozrnatim.

Ako tu i tamo ne možete odoljeti sendvičima, onda neka oni budu sastavljeni od kruha od cjelovitih žitarica (raženi, kukuruzni, integralni kruh). Integralne žitarice sadrže cijelo zrno (integralno pšenično brašno, smeđa riža, integralno kukuruzno brašno), dok su kod rafiniranih žitarica uklonjene klice i ovojnica pa tako i vitamini B kompleks, željezo i vlakna (bijeli kruh, bijelo pšenično brašno).

Čokolade neka budu sa što većim postotkom kakaa, keksi tu i tamo ali integralni isl. Najbolje je umjetne slatkiše zamijeniti voćem, suhim voćem, orašastim plodovima…

Nemojte zaboraviti čitati deklaracije na proizvodima, kako biste bar donekle znali što unosite u svoj organizam. Deklaracije i postoje zato da bi kupci mogli kontrolirati kvalitetu unosa namirnica. Primjerice, bolje je pojesti keks od integralnog brašna ili meda, nego keks od bijelog brašna i šećera.

Share
Homeostaza
Grelin