Dobrodošli u SWEATTHAT!
Slobodno razgledajte, sigurni smo da ćete naći nešto što vas zanima ????! A ako tražite odgovor, postavite pitanje…
FACEBOOK PREMIUM
Postani članom naše zatvorene FB grupe
Top

Trigeri

Trigeri

Imamo jedno pitanje za Vas:  „Koliko voća ste pojeli zadnjih dana?“ Razmislite o tome prije kraja ovog teksta.

Za početak, Vi niste kanta za smeće!!! Mi nismo na rubu egzistencije niti umiremo od gladi i neimaštine ;). Nismo generacije nakon II. svjetskog rata u obnovi planete zemlje i ‘hrana se ne baca’ vremenu. Neće vas Božja kazna iz vedra neba sasjeći na licu mjesta zato što ste bacili pola sendviča, ostatak ručka vaše djece ili koju god glupost nabacujete u sebe na osnovi prastarih odgojnih navika ili uvjerenja. Molim vas, mi nismo otpaci, mi smo princeze i prinčevi! Ako radimo na tome da nam ove godine dođe ‘princ na bijelom konju’, u kojem god obliku on bio za svakog ponaosob, onda se počnite ponašati tako – kao princeze i prinčevi!

Bitno je razumjeti: kad zgriješite jednom, to je ništa, detalj koji se već sutra, prekosutra, a najkasnije za tjedan dana (ovisno o grijehu 🙂 ) regulira. Ali kad griješite svaki dan, koliko god to sitna stvar u tom danu bila, kroz mjesece i najčešće godine, to postaje ogroman problem! Tako ste se našli tu gdje ste danas. Sad to više nije detalj, već je metabolički i hormonalni poremećaj koji sa sobom nosi i vrijeme koje je potrebno da se vrati u normalu. Poštujte to vrijeme! Stanje u kojem se nađemo nije nastalo preko noći, ‘uzgajali’ smo ga godinama i sada treba dati vremena da se tijelo oporavi i vrati u ravnotežu. Tek tada, kada se stvari počnu regulirati iznutra, tek tada se one počinju mijenjati i na van –  odražavajući se i na fizički izgled. Ne zaboravite, tijelo je naš najbolji prijatelj, ono nas čuva i štiti na najbolji mogući način, a njegov izgled je direktno povezan s time kako ga tretiramo, izvana i iznutra.

Dakle, mudro, ustrajno i pozitivno. Ne zaboravite da smo mi jako izdržljiva bića i da naš sustav opstanka (nesvjesni dio) ima drugačiju logiku od naše (svjesnog dijela), i da gladovanjem ne mršavimo, već samo osiromašujemo već ionako gladne stanice, a našem sustavu za opstanak to nije prihvatljivo – on će skladištiti ‘za crne dane’. Ili, laički rečeno, baš vaš sustav za preživljavanje briga što ste se vi udebljali; ili ste stalno prehlađeni; ili imate bolan PMS; ili loš ten; ili imate glavobolje! Od toga nećete umrijeti. Razumijete li logiku? On nam jednostavno tako šalje signale da nešto (ozbiljno) nije u redu i da nečeg nema dovoljno, a istovremeno pohranjuje viškove onog što mu ne treba i čega mu dajete previše, u salo – jer je gladan pravih nutrijenata!

A kada govorimo o nutrijentima – sjetite se pitanja s početka teksta; koliko voća ste pojeli zadnjih dana? Voće su uglavnom ugljikohidrati (šećeri) ali su ‘dobri’ šećeri, a ono što je bitnije: voće je uz svježe povrće (termički neobrađena hrana), najveći izvori mikronutrijenata: vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata, enzima, elemenata u tragovima.  Vitamini su nevidljivi, bez okusa i bez mirisa, ali za naš organizam su važni poput zraka. Oni nam služe za poboljšanje imuniteta, jačanje kostiju i zglobova, za bolje iskorištavanje energije, reguliranje metabolizma, reguliranje masnoća i šećera u krvi, za pravilno funkcioniranje živčanog, dišnog, probavnog, srčano-žilnog i ostalih životno važnih sustava ljudskog organizma. Osim u prevenciji, oni pomažu i u liječenju svih nabrojenih bolesti kad su one već prisutne. Minerali su također važni za normalan rad ljudskog organizma, a on ih ne može sam sintetizirati, nego ih treba unositi hranom, kao i vitamine.

Mikronutrijenti, za razliku od makronutrijenata, potrebni su nam u malim količinama (mikro), ali bez njih sustavi nam se postepeno gase i doslovno, umiru. Zato je njihova važnost podjednaka.

Kada govorimo o samoj važnosti mikronutrijenata, pokušat ćemo Vam pobliže objasniti, kroz manje formalan pristup kako mikronutrijenti u našem tijelu funkcioniraju. Zamislite si organizam kao upaljač, sve sastojke potrebne za vatru imate. Plin, kremen i kisik.

No, hoće doći do vatre ako se ne dogodi iskra (triger)? Mikronutrijente

zamislite kao trigere za sve funkcije u tijelu, oni pomažu aktivirati druge reakcije u organizmu. Bez njih nema ničega. Nikakva akcija se ne može odvijati. U početku se sve lagano usporava, a s vremenom i doslovno, sustavi lagano počinju otkazivati. I tad se mi „odjednom“ nađemo u problemu, bolesti: alergije, astme, anemije, probavne smetnje, glavobolje, visoki tlakovi, šećeri i masnoće, kile, hormonalni poremećaji. Jeste li se možda pronašli u nekoj od ovih bolesti? Jeste? Ništa strašno, a imamo i super vijest – patite od metaboličke bolesti  kao i 70% čovječanstva, ali pogodite što? Izlječivo je, zato je to super vijest. Do metaboličkih se bolesti dolazi „krivim“ navikama te se tako i „liječe“ – mijenjanjem i ispravljanjem tih navika! 

Eto, jednostavno je 😉

Zadatak:

Svakako nastojte 2-3 x dnevno pojesti voće u sklopu doručka, a u  međuobrocima obavezno.

S promjenama ste krenuli, sada samo uz malo dodatnih i korisnih informacija, NASTAVITE!

Share